Een onbevredigende baan opgeven is niet altijd een optie, ook al is dat momenteel erg ‘in de mode’ bij veel werknemers.

Niet elke werknemer wil de financiële risico’s lopen van het opgeven van een stabiele bron van inkomsten, niet wetende wanneer hij of zij weer een nieuwe baan krijgt.

Het helpt dus als je je huidige baan (ook al is het maar een beetje) aangenamer kan maken.

Stap 1: denk na over hoe je bijdraagt aan de missie van het bedrijf

Als hoofd personeelszaken van Microsoft hoopt Kathleen Hogan alle meer dan 100.000 werknemers een doel te geven. Het gevoel dat je helpt de missie van het bedrijf te vervullen, is tegelijkertijd een goede reden om ’s morgens uit bed te komen.

Maar Hogan weet maar al te goed dat niet iedere werknemer even tevreden is over z'n baan. De HR-baas van Microsoft raadt degenen die zich in die situatie bevinden aan om "uit te zoomen" en te zorgen dat ze naar het "grotere plaatje" kijken.

Hogan zegt dat mensen vaak "vast" komen te zitten en zich concentreren op het moment, bijvoorbeeld die saaie vergadering waar ze op dat moment in zitten. (Het overkomt haar ook, zegt ze.)

Maar "als je uitzoomt en kijkt naar de ongelooflijke kans die we [bij Microsoft] hebben en de mensen met wie je mag werken en de impact die je echt hebt", voel je je misschien juist dankbaar en gestimuleerd, voegde ze eraan toe.

Het advies van Hogan geldt niet alleen voor Microsoft, maar voor bijna elk bedrijf in elke branche. Het kan helpen om je te herinneren waarom je bij een organisatie bent gaan werken.

Sterker nog, als je je toewijding aan de missie van een bedrijf opnieuw onder de loep neemt, wordt het vaak makkelijker om de oorzaak van je lage motivatie aan te pakken.

Stap 2: Voer een eerlijk gesprek met je baas over je gebrek aan betrokkenheid

Het is mogelijk dat je, nadat je een stap terug hebt gedaan, je nog steeds ongeïnspireerd voelt. In dat geval is het volgens Hogan misschien tijd om een gesprek aan te gaan met je manager, terwijl jij "goed nadenkt over wat je echt vreugde geeft, wat je een doel geeft."

Het kan spannend zijn om dat gesprek aan te gaan, maar je baas kan je misschien helpen om je beter te laten voelen. Al is het maar door je een andere rol te geven of naar een ander team over te plaatsen.

Interne mobiliteit (werknemers verschillende functies binnen de organisatie laten uitproberen) is een groeiende trend, vooral bij techbedrijven. Het helpt om toptalent te behouden dat anders misschien naar een ander bedrijf verhuist.

Interne mobiliteit kan een win-win situatie opleveren. Als je in een rol zit die je plezier en een doel geeft, zul je beter presteren, wat op zijn beurt de hele organisatie ten goede zal komen, aldus Hogan.

Misschien heb je een ander type manager nodig

Sommige grote bedrijven, waaronder Netflix en LinkedIn, zeggen dat ze werknemers aanmoedigen om openhartig met hun managers te praten als ze elders solliciteren.

Volgens Hogan hangt het wel af van de relatie tussen de werknemer en de manager of ze dit gesprek kunnen voeren. Als je het gevoel hebt dat je geen productief gesprek kunt voeren met je manager over je motivatie, moet je misschien een manager zoeken die wel open staat voor dit soort eerlijke gesprekken, zegt ze.

"Ik ben niet arrogant en adviseer mensen die het moeilijk hebben op het werk om meteen een andere uitdaging te zoeken", aldus Hogan.

Haar ervaring is dat managers een sleutelrol spelen in de motivatie van een werknemer op het werk. Uit een enquête die eerder dit jaar werd gepubliceerd, bleek dat 82 procent van de werknemers in de Verenigde Staten zei dat ze het nemen van ontslag overwogen vanwege een slechte manager.

Uit het onderzoek bleek ook dat de meeste werknemers vinden dat hun managers niet open en eerlijk zijn over promoties en salarissen, wat hun carrièrevooruitgang beïnvloedt.

Hogan zegt dat het de moeite waard is om op zijn minst na te denken over hoe je je baan zou kunnen verbeteren om jezelf meer voldoening te geven. Ze stelt: "Het leven is te kort om een baan te hebben die je geen doel, diepe betekenis en plezier geeft."

LEES OOK: Meer vacatures, minder werklozen: krapte arbeidsmarkt neemt verder toe